Τι είναι η Τοιχογραφία

Τι είναι η Τοιχογραφία

walldeko-Τι είναι η τοιχογραφία-00

Τι είναι η τοιχογραφία

Η τοιχογραφία ως τέχνη έχει την ηλικία του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι άνθρωποι αποτυπώνουν την ύπαρξη τους στο περιβάλλον τους, είτε ζωγραφίζοντας τις σπηλιές, είτε τους τοίχους της πόλης όπου κατοικούν. Οι πρώτες σπηλαιογραφίες αποτελούν μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων και την ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας, αναπαριστώντας στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και τη θρησκευτική πρακτική τα οποία μας επιτρέπουν να μελετήσουμε την εξέλιξη του πλουτισμού στη διάρκεια των αιώνων.

walldeko-Τι είναι η τοιχογραφία-01

Με την πάροδο των χρόνων, οι τοιχογραφίες άρχισαν να καλύπτουν τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό διαφόρων δημόσιων κτηρίων, αλλά και τις οικείες των πλούσιων πατρόνων της τέχνης, για να εξαπλωθούν στις μέρες μας στους ίδιους τους δρόμους των πόλεων δίχως να χάνουν το αρχικό νόημα και τον σκοπό τους: να αποδώσουν μία εικόνα της ίδιας της κοινωνίας μέσα από αφηγήσεις, όνειρα και στοιχεία αλλαγής.

walldeko-Τι είναι η τοιχογραφία-02

Η λέξη «τοιχογραφία» ενέχει την έννοια του ίδιου του τοίχου. Στις μέρες μας η τοιχογραφία αναφέρεται σε κάθε είδους έργο τέχνης το οποίο ζωγραφίζεται, αποτυπώνεται ή προσαρμόζεται απευθείας σε τοίχους, ταβάνια και κάθε είδους μεγάλες και σταθερές επιφάνειες – ευθείες, κοίλες ή κυρτές. Η τέχνη της τοιχογραφίας την οποία υπηρέτησαν μεγάλοι Δάσκαλοι, όπως ο Leonardo Da Vinci και ο Michelangelo Buonarroti, άνθισε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 μετά τη Μεξικανική Επανάσταση. Η μεξικανική τοιχογραφία προσέδωσε στο είδος νέες διαστάσεις, καθιστώντας το ένα πανίσχυρο οπτικό μέσο επικοινωνίας το οποίο είχε ως στόχο την προώθηση της λαϊκής γνώμης, μεταδίδοντας το κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα της λαϊκής ενότητας.

walldeko-Τι είναι η τοιχογραφία-03

Μέσω του έργου των «τριών μεγάλων», του Diego Rivera, του José Clemente Orozco και του David Alfaro Siqueiros, οι τοιχογραφίες έγιναν ένα σημαντικότατο μέσο έκφρασης, ξεσηκώνοντας αναρίθμητες διαμάχες και αποτελώντας πάντοτε ένα σύμβολο αλληλεγγύης, ελευθερίας και ελπίδας. Το κίνημα της μεξικανικής τοιχογραφίας ενέπνευσε τη δημιουργία διαφόρων παρόμοιων κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, με κυριότερο εκείνο των Chicano της δεκαετίας του ’60. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η εξάπλωση των τοιχογραφιών στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ διάσημες είναι και οι πολιτικές τοιχογραφίες που κοσμούσαν τη δυτική πλευρά του Τοίχους του Βερολίνου, φιλοτεχνημένες από καλλιτέχνες όπως ο Keith Haring και ο Thierry Noir.

walldeko-Τι είναι η τοιχογραφία-04

 

 

Paris | Milano | Barcelona | Toulouse | Athens

E-mail: contact@walldeko.eu

Phone: +30 6941 585591

 

We are always looking forward to hear from you. Just drop us a line and we ‘ll back to you, as soon as possible.

Nous nous réjouissons toujours de vous entendre. Envoyez-nous un message et nous vous répondrons dans les plus brefs délais.

Siempre esperamos saber de usted.Simplemente envíenos un mensaje y le responderemos lo antes posible.

Non vediamo l’ora di sentirti.Mandaci un messaggio e ti risponderemo al più presto.

Η γνώμη σας είναι σημαντική για μας. Παρακαλούμε καταγράψτε οποιοδήποτε σχόλιο ή παρατήρηση σας, στη φόρμα που ακολουθεί. Σύντομα θα έχετε την απάντηση μας.